Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  06/09/2021
Data da última atualização:  06/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BOLFE, E. L.; SILVA, J. F. V.; SAUTIER, D.; VICTORIA, D. de C.; MACARIO, C. G. do N.
Afiliação:  EDSON LUIS BOLFE, CNPTIA; JOAO FLAVIO VELOSO SILVA, CNAT; DENIS SAUTIER, CIRAD; DANIEL DE CASTRO VICTORIA, CNPTIA; CARLA GEOVANA DO NASCIMENTO MACARIO, CNPTIA.
Título:  Brazilian foods and territories digital platform: conceptual bases for development.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 8, p. 81305-81328, Aug. 2021.
DOI:  10.34117/bjdv7n8-376
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Carla do Nascimento Macario.
Conteúdo:  ABSTRACT. There is limited and segmented access to information regarding the diversity of responsible and sustainable agrifood products in Brazil. There is a growing need to bridge the communication gap between farmers and consumers who wish to consume such differentiated products. This article aims to present the conceptual bases for the development of a Brazilian Digital Platform for Food and Territories involved bibliographic research methodology, analysis of international platforms and technical-scientific discussions between Brazilian and French research groups. The main result obtained was the modeling of the digital platform based on a multiscale view associated with the confluence of six conceptual aspects: Territories, Localized Food Systems, Brazilian Regional Foods, Adding Value, Consumer Empowerment, Technological and Knowledge Convergence. The results contribute to the physical development of the Platform, with literature and insights on digital innovations in agrifood for researchers, developers, public and private managers, creating new development opportunities for Brazilian rural territories.
Palavras-Chave:  Agrifood; Agroalimentos; Digital innovation; Inovação digital; Plataforma Digital Alimentos e Territórios Brasileiros; Territórios; Territory.
Thesagro:  Agricultura.
Thesaurus Nal:  Agriculture.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225710/1/AP-Brazilian-foods-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA20943 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  18/02/2019
Data da última atualização:  18/02/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIB, H. X.; OLIVEIRA, D. G. L. de; OLIVEIRA, C. F. R. de; TAVEIRA, G. B.; MELLO, E. de O.; VERBISCK, N. V.; CHANG, M. R.; CORRÊA JUNIOR, D.; GOMES, V. M.; MACEDO, M. L. R.
Afiliação:  Heloisa Xavier Dib, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS/Faculdade de Ciências de Alimentos e Nutrição/Laboratório de Purificação de Proteínas e suas Funções Biológicas; Daniella Gorete Lourenço de Oliveira, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS/Faculdade de Ciências de Alimentos e Nutrição/Laboratório de Purificação de Proteínas e suas Funções Biológicas; Caio Fernando Ramalho de Oliveira, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS/Faculdade de Ciências de Alimentos e Nutrição/Laboratório de Purificação de Proteínas e suas Funções Biológicas; Gabriel Bonan Taveira, Universidade Estadual do Norte Fluminense - UENF/Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos; Erica de Oliveira Mello, Universidade Estadual do Norte Fluminense - UENF/Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos; NEWTON VALERIO VERBISCK, CNPGC; Marilene Rodrigues Chang, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS/Faculdade de Ciências de Alimentos e Nutrição/Laboratório de Pesquisas Microbiológicas; Dario Corrêa Junior; Valdirene Moreira Gomes, Universidade Estadual do Norte Fluminense - UENF/Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos; Maria Lígia Rodrigues Macedo, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS/Faculdade de Ciências de Alimentos e Nutrição/Laboratório de Purificação de Proteínas e suas Funções Biológicas.
Título:  Biochemical characterization of a Kunitz inhibitor from Inga edulis seeds with antifungal activity against Candida spp.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Archives of Microbiology, v. 201, n. 2, p. 223?233, March 2019
Idioma:  Português
Conteúdo:  We describe the characterization of IETI, the first trypsin inhibitor purified from Inga edulis, a tree widely distributed in Brazil. Two-step chromatography was used to purify IETI, a protein composed of a single peptide chain of 19,685.10 Da. Amino-terminal sequencing revealed that IETI shows homology with the Kunitz family, as substantiated by its physical?chemical features, such as its thermal (up to 70 °C) and wide-range pH stability (from 2 to 10), and the value of its dissociation constant (6.2 nM). IETI contains a single reactive site for trypsin, maintained by a disulfide bridge; in the presence of DTT, its inhibitory activity was reduced in a time- and concentration-dependent manner. IETI presented activity against Candida ssp., including C. buinensis and C. tropicalis. IETI inhibitory activity triggered yeast membrane permeability, affecting cell viability, thus providing support for the use of IETI in further studies for the control of fungal infections.
Palavras-Chave:  Candida buinensis.
Thesaurus NAL:  Candida tropicalis; Membrane permeability; Trypsin inhibitors.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/192973/1/Biochemical-characterization-of-a-kunitz.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGC17314 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional